Αρχική σελίδα » To Moυσείο

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο». Η ιστορία του ανέρχεται πολύ πριν από τον 18ο αιώνα και το καθιστά ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Επίσης, έχει το σπάνιο προνόμιο να στεγάζεται στο ίδιο κτήριο, το οποίο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο της ανεξάρτητης Ελλάδας (1837-1841) που ήταν και το πρώτο της Βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η σημερινή του λειτουργία, ως Μουσείο, εγκαινιάστηκε το 1987 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Κ.Π.Α. και σε υλοποίηση του οράματος του Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου (Πρυτανεία, 1983-1991), προκαλώντας τον επισκέπτη να αναζητήσει πτυχές του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κληρονομιάς του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας στο βάθος του χρόνου.

Το Μουσείο Ιστορίας είναι επίσης ένα από τα σπάνια πανεπιστημιακά Μουσεία, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινο.

Μέσα από τις πλούσιες συλλογές του, παρουσιάζεται η θεμελίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα εκθέματα και τα κειμήλια έχουν άμεση σχέση με την ιστορία των πρώτων Σχολών του Πανεπιστημίου: Ιατρική, Νομική, Φιλοσοφική, Θεολογική. Παράλληλα, εκτίθενται ιστορικά διοικητικά έγγραφα, όπως είναι το πρώτο μητρώο εγγραφής των φοιτητών, οι πρώτες σφραγίδες των Σχολών, και σπάνια έργα τέχνης όπως το Λάβαρο (1887) του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοτεχνημένο από το Νικόλαο Γύζη (1842-1901) σε συνεργασία με το Γεώργιο Ιακωβίδη (1853-1932) και πολλά άλλα.

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων προσωπογραφίες καθηγητών από αναγνωρισμένους ζωγράφους της εποχής, διδακτικά συγγράμματα, φωτογραφίες από τη ζωή στο Πανεπιστήμιο, σπάνια επιστημονικά όργανα, και άλλα κειμήλια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οργάνωση και η παρουσίαση των αντικειμένων, είναι βασικά θεματική και ακολουθεί τη διάκριση στις πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου.Tον Ιούνιο 2015, εγκαινιάστηκε ενότητα αφιερωμένη στην Σχολή Θετικών Επιστημών και με επίκεντρο τα σπάνια επιστημονικά όργανα του Mουσείου. Toν Νοέμβριο του 2016, εγκαινιάστηκε η ενότητα για την ιστορία του κτηρίου. 

1ος όροφος

2ος όροφος