Αρχική σελίδα » Σχολεία

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα (βλ. παρακάτω) για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση και διοργανώνεται ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας (τηλ.: 210 3689506 & 210 3689502-5, e-mail: museum@uoa.gr)

7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23

Ο μαθητικός διαγωνισμός "Τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών" είναι μια συμμετοχική δράση του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο τον ευρύτερο διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο καθώς έρχονται σε επαφή με δύο πανεπιστημιακές συλλογές, αλλά και με τον ιστορικό χώρο στον οποίο θεμελιώθηκε η ανώτατη εκπαίδευση για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα (1837). Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται η τελετή βράβευσης ενώ, την επόμενη σχολική χρονιά, οι ομάδες που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία, παρουσιάζουν τις εργασίες τους με τη μορφή περιοδικών εκθεμάτων σε χώρο του μουσείου. Δωρεάν συμμετοχή.

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23, το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Τμήμα Φαρμακευτικής και το Μουσείο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει τον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός διεξάγεται με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των σχολείων της χώρας και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

7ος Μαθητικός Διαγωνισμός (2022-2023) 

Θέμα: "Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο".

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2022-23   ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2022-23 ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2022-23 

Για οπτικό υλικό της παρουσίασης του 7ου Μαθητικού Διαγωνισμού και την ανασκόπηση του θεσμού παρακαλούμε πατήστε εδώ https://share.uoa.gr/scratch/all-download/7os_Math_Diag.pdf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 6ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

Στις 21 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του 6ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος», που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ήταν χορηγός της εκδήλωσης και προσέφερε δώρα στις βραβευθείσες ομάδες (πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο συλλεκτικές σειρές από δέκα νομίσματα που αποτυπώνουν τον Φοίνικα και τη Δραχμή, τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, αντίτυπα του πεντάτομου έργου Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη).

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, απένειμαν βραβεία ο Πρόεδρος και μέλη της κριτικής επιτροπής. περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ 2020-22

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα για γυμνάσια-λύκεια «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του» (βλ παρακάτω)  που περιλαμβάνει χάρτινο θέατρο, αφηγηματική ξενάγηση, βίντεο, δραστηριότητα, και «Τι να σπουδάσω;» που περιλαμβάνει αυτόνομη περιήγηση με ψηφιακή αφήγηση (βλ. παρακάτω), επίσκεψη στον νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου (Θόλου 16), βίντεο, πραγματοποιούνται για τμήματα έως 25 μαθητών. Εναλλακτικά, για επισκέψεις δύο τμημάτων (έως 50 μαθητές) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα.             Διάρκεια: 2 ώρες / κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 3 ευρώ.

"Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες στο μουσείο

Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσα από μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, αφηγηματική ξενάγηση, προφορικές μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες και περιήγηση στις αυλές του. Το κτήριο του Μουσείου υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που υπέστη και η ιστορία των ενοίκων του αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο και σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής. Βασική ιδέα του προγράμματος είναι η ανάδειξη της αξίας διατήρησης των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων αλλά και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη της ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, κ.ά.).  Κόστος συμμετοχής 3 ευρώ / μαθητή Περισσότερα

 

 

"Τι να σπουδάσω;" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Ψηφιακή εφαρμογή 

Οι μαθητές γυμνασίου-λυκείου περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με τη βοήθεια κινητής συσκευής. Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840,  ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Σχετικά σχολικά μαθήματα: ερευνητική εργασία-project, ΣΕΠ, μάθημα ιστορίας γ΄γυμνασίου & γ΄λυκείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 3 ευρώ. Περισσότερα

"Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;" - για μαθητές γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού

Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή. Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Μια εικόνα χίλιες λέξεις" - για μαθητές α΄, β΄, γ΄, δ΄ δημοτικού

Γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου  Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;" - για μαθητές νηπιαγωγείου, α΄, β΄ δημοτικού

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα 



 



ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Για τους μαθητές γυμνασίου –λυκείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Κόστος συμμετοχής 2 ευρώ / μαθητή.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2020-2022: «1821-2021 Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος». Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

4ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2018-19: «Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser». 

Στην αίθουσα του μουσείου «Επιστημονικά όργανα, εργαλεία έρευνας και εκπαίδευσης» παρουσιάστηκε το περιοδικό έκθεμα με τίτλο MIND THE GAP της ομάδας μαθητών του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου που έλαβε το 1ο Βραβείο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Οδοντιατρικό Μουσείο του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ (Φωτογραφίες του εκθέματος). Στον ίδιο χώρο, από 10/1/20, παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα με τίτλο «Ὁ βίος βραχύς, ἡ δέ τέχνη μακρά…» της ομάδας μαθητών του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών που έλαβε το 2ο Βραβείο του διαγωνισμού. (Φωτογραφίες του εκθέματος)