Αρχική σελίδα » Σχολεία

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα (βλ. παρακάτω) για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση και διοργανώνεται ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας (τηλ.: 210 3689506 & 210 3689502-5, e-mail: museum@uoa.gr)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα για γυμνάσια-λύκεια «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του» (βλ παρακάτω)  που περιλαμβάνει χάρτινο θέατρο, αφηγηματική ξενάγηση, βίντεο, δραστηριότητα, και «Τι να σπουδάσω;» που περιλαμβάνει αυτόνομη περιήγηση με ψηφιακή αφήγηση (βλ. παρακάτω), επίσκεψη στον νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου (Θόλου 16), βίντεο, πραγματοποιούνται για τμήματα έως 25 μαθητών. Εναλλακτικά, για επισκέψεις δύο τμημάτων (έως 50 μαθητές) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα.             Διάρκεια: 2 ώρες / κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 3 ευρώ.

"Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες στο μουσείο

Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσα από μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, αφηγηματική ξενάγηση, προφορικές μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες και περιήγηση στις αυλές του. Το κτήριο του Μουσείου υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που υπέστη και η ιστορία των ενοίκων του αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο και σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής. Βασική ιδέα του προγράμματος είναι η ανάδειξη της αξίας διατήρησης των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων αλλά και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη της ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, κ.ά.).  Κόστος συμμετοχής 3 ευρώ / μαθητή Περισσότερα

 

 

"Τι να σπουδάσω;" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Ψηφιακή εφαρμογή 

Οι μαθητές γυμνασίου-λυκείου περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με τη βοήθεια κινητής συσκευής. Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840,  ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Σχετικά σχολικά μαθήματα: ερευνητική εργασία-project, ΣΕΠ, μάθημα ιστορίας γ΄γυμνασίου & γ΄λυκείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 3 ευρώ. Περισσότερα

"Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;" - για μαθητές γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού

Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή. Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Μια εικόνα χίλιες λέξεις" - για μαθητές α΄, β΄, γ΄, δ΄ δημοτικού

Γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου  Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;" - για μαθητές νηπιαγωγείου, α΄, β΄ δημοτικού

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα 



 



ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Για τους μαθητές γυμνασίου –λυκείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Κόστος συμμετοχής 2 ευρώ / μαθητή.

Τελετή βράβευσης στο πλαίσιο του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού του ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 20 Μαΐου 2024, η Αίθουσα Κρίσπη του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο αύλειος χώρος του, γέμισαν με νέους μαθητές και νέες μαθήτριες Γυμνασίου/ Λυκείου, τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, τους γονείς και φίλους τους που έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στην τελετή βράβευσης του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας».

Ο διαγωνισμός με γενικότερο τίτλο «τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών» είναι μια συμμετοχική δράση του Μουσείου Ιστορίας που για φέτος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,  Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου (πρόεδρος της επιτροπής), μέλη της κριτικής επιτροπής: ο κ. Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας, και η Δρ. Ελισσάβετ Φελώνη, Επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος  Γεωολογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Ευστάθιος Κατσίφας, επιστημονικό προσωπικό του τομέα Βοτανικής του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος εκπροσώπησε τους κ. Ευστράτιο Βαλάκο, Καθηγητή Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας, Διευθυντή του Μουσείου Ζωολογίας, Ε.Κ.Π.Α., και τον Δρ. Διονύσιο Ραῒτσο, Επίκουρο καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας, του Τμήματος Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α., ο Δρ Ευάγγελος Παπούλιας, Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων του Ε.Κ.Π.Α., η Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας κ. Ριάντα Σακελλαρίου και η Δρ. Φαίη Τσίτου, Μουσειοπαιδαγωγός-επιμελήτρια – Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κριτική επιτροπή απένειμε:

  • το πρώτο βραβείο στην ομάδα του Γυμνασίου Ίσθμιας για την εργασία με τίτλο «Τα πλαστικά απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες».
  • το δεύτερο βραβείο εξ ημισείας στις ομάδες: 
    • του 5ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης για την εργασία με τίτλο «Η Αξία Ενός Ανεκτίμητου Θησαυρού – παρατήρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των πτηνών ανά τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα».
    • του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων για την εργασία με τίτλο  «Προσεγγίζοντας την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα με όχημα την τέχνη και τη δημιουργία».
  • το τρίτο βραβείο στην ομάδα του 3ου Γυμνασίου Σαλαμίνας για την εργασία με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον φυσικό πλούτο της Σαλαμίνας».

Σε όλους τους μαθητές και καθηγητές των σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην εταιρία Πλαίσιο, το Μουσείο Ζωολογίας και στην Εταιρία Αξιοποίησης του Ε.Κ.Π.Α., για την χορηγία/προσφορά των δώρων/αναμνηστικών που απονεμήθηκαν στις βραβευμένες ομάδες αλλά και σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι τα περιοδικά εκθέματα που σχεδίασαν οι ομάδες που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία πρόκειται να παρουσιαστούν στο Μουσείο Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. το επόμενο διάστημα, στην αίθουσα των επιστημονικών οργάνων.

Τελετή απονομής 7ου μαθητικού διαγωνισμού στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 7ος μαθητικός διαγωνισμός (τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο") που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή απονομής των βραβείων, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας. Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας καθηγητής κύριος Δημήτριος Καραδήμας (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής) και  μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού απένειμαν τα βραβεία στους μαθητές, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής και ιδρυτής του Μουσείου Φαρμακολογίας, κύριος Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι επιβλέποντες καθηγητές των σχολείων και γονείς.

  • Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για την εργασία με τίτλο «Η ελονοσία και η θεραπεία της από την αρτεμισινίνη».
  • Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων για την εργασία με τίτλο  «Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο».
  • Το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης για την εργασία με τίτλο «Η νόσος της ευλογιάς».

 Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

1. Η Διευθύντρια του Μουσείου Φαρμακολογίας, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, κα Χάρις Λιάπη

2. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Κωνσταντίνος Δεμέτζος

3. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ανδρέας Παπαπετρόπουλος

4. Η Καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας, κυρία Ευαγγελία Μαυρικάκη

5. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ευάγγελος Καραλής

6. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ, κος Ευάγγελος Παπούλιας (Δρ.)

7. Η Μουσειοπαιδαγωγός-επιμελήτρια του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φαίη Τσίτου (Δρ.)

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία και σε συνεργασία με το προσωπικό του Μουσείου, θα υλοποιήσουν τις πρoτάσεις τους για τον σχεδιασμό περιοδικού εκθέματος σχετικού με το θέμα της εργασίας τους. Τα περιοδικά εκθέματα θα εκτεθούν σε χώρο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγήσουν του συμμαθητές τους και να τους παρουσιάσουν την εργασία τους.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

Φωτογραφικό υλικό από τα περιοδικά εκθέματα των ομάδων που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό με γενικό τίτλο "τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών" που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Μουσεία και Τμήματα του ΕΚΠΑ. 

8ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2023-24 Θέμα: «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας». Σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23 Θέμα: «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο». Σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2020-2022: Θέμα: «1821-2021 Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος». Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

5ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2019-20: Θέμα: «Βιοποικιλότητα: διαχρονική συμβολή στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου». Σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ.

(ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά - δεν παρουσιάστηκαν περιοδικά εκθέματα στο Μουσείο λόγω πανδημίας)

4ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2018-19: Θέμα: «Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser». Σε συνεργασία με το Μουσείο Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

3ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2017-18 Θέμα: «Χρήστος Τσούντας: στα χνάρια ενός αρχαιολόγου, στα χνάρια της προϊστορίας» σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

2ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2016-17 Θέμα: «Στα χνάρια της ιστορίας των ιατρικών επιστημών», σε συνεργασία με τα μουσεία ιατρικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

1ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-16 Θέμα:« Στα χνάρια της ιστορίας των θετικών επιστημών»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ