Αρχική σελίδα » Σχολεία

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα (βλ. παρακάτω) για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση και διοργανώνεται ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας (τηλ.: 210 3689506 & 210 3689502-5, e-mail: museum@uoa.gr)

8ος Μαθητικός Διαγωνισμός Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

8ος Μαθητικός Διαγωνισμός (2023-2024) 

Θέμα: "Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα                            του πλανήτη μας".

Ο μαθητικός διαγωνισμός "Τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών" είναι μια συμμετοχική δράση του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο την ανάδειξη της πανεπιστημιακής κληρονομιάς και τον ευρύτερο διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.                                            Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο καθώς έρχονται σε επαφή με τις πανεπιστημιακές συλλογές, αλλά και με τον ιστορικό χώρο στον οποίο θεμελιώθηκε η ανώτατη εκπαίδευση για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα (1837). Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται η τελετή βράβευσης ενώ, την επόμενη σχολική χρονιά, οι ομάδες που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία, παρουσιάζουν τις εργασίες τους με τη μορφή περιοδικών εκθεμάτων σε χώρο του μουσείου. 

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24, το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει τον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό.                                 Ο διαγωνισμός διεξάγεται με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄Γυμνασίου και Α΄, Β΄ και Γ΄Λυκείου όλων των σχολείων της χώρας.

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2023-24   ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2023-24  ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα για γυμνάσια-λύκεια «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του» (βλ παρακάτω)  που περιλαμβάνει χάρτινο θέατρο, αφηγηματική ξενάγηση, βίντεο, δραστηριότητα, και «Τι να σπουδάσω;» που περιλαμβάνει αυτόνομη περιήγηση με ψηφιακή αφήγηση (βλ. παρακάτω), επίσκεψη στον νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου (Θόλου 16), βίντεο, πραγματοποιούνται για τμήματα έως 25 μαθητών. Εναλλακτικά, για επισκέψεις δύο τμημάτων (έως 50 μαθητές) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα.             Διάρκεια: 2 ώρες / κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 3 ευρώ.

"Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες στο μουσείο

Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσα από μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, αφηγηματική ξενάγηση, προφορικές μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες και περιήγηση στις αυλές του. Το κτήριο του Μουσείου υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που υπέστη και η ιστορία των ενοίκων του αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο και σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής. Βασική ιδέα του προγράμματος είναι η ανάδειξη της αξίας διατήρησης των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων αλλά και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη της ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, κ.ά.).  Κόστος συμμετοχής 3 ευρώ / μαθητή Περισσότερα

 

 

"Τι να σπουδάσω;" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Ψηφιακή εφαρμογή 

Οι μαθητές γυμνασίου-λυκείου περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με τη βοήθεια κινητής συσκευής. Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840,  ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Σχετικά σχολικά μαθήματα: ερευνητική εργασία-project, ΣΕΠ, μάθημα ιστορίας γ΄γυμνασίου & γ΄λυκείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 3 ευρώ. Περισσότερα

"Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;" - για μαθητές γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού

Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή. Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Μια εικόνα χίλιες λέξεις" - για μαθητές α΄, β΄, γ΄, δ΄ δημοτικού

Γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου  Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;" - για μαθητές νηπιαγωγείου, α΄, β΄ δημοτικού

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα  ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Για τους μαθητές γυμνασίου –λυκείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Κόστος συμμετοχής 2 ευρώ / μαθητή.

Τελετή απονομής 7ου μαθητικού διαγωνισμού στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 7ος μαθητικός διαγωνισμός (τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο") που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή απονομής των βραβείων, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας. Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας καθηγητής κύριος Δημήτριος Καραδήμας (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής) και  μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού απένειμαν τα βραβεία στους μαθητές, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής και ιδρυτής του Μουσείου Φαρμακολογίας, κύριος Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι επιβλέποντες καθηγητές των σχολείων και γονείς.

  • Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για την εργασία με τίτλο «Η ελονοσία και η θεραπεία της από την αρτεμισινίνη».
  • Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων για την εργασία με τίτλο  «Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο».
  • Το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης για την εργασία με τίτλο «Η νόσος της ευλογιάς».

 Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

1. Η Διευθύντρια του Μουσείου Φαρμακολογίας, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, κα Χάρις Λιάπη

2. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Κωνσταντίνος Δεμέτζος

3. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ανδρέας Παπαπετρόπουλος

4. Η Καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας, κυρία Ευαγγελία Μαυρικάκη

5. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ευάγγελος Καραλής

6. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ, κος Ευάγγελος Παπούλιας (Δρ.)

7. Η Μουσειοπαιδαγωγός-επιμελήτρια του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φαίη Τσίτου (Δρ.)

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία και σε συνεργασία με το προσωπικό του Μουσείου, θα υλοποιήσουν τις πρoτάσεις τους για τον σχεδιασμό περιοδικού εκθέματος σχετικού με το θέμα της εργασίας τους. Τα περιοδικά εκθέματα θα εκτεθούν σε χώρο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγήσουν του συμμαθητές τους και να τους παρουσιάσουν την εργασία τους.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

Φωτογραφικό υλικό από τα περιοδικά εκθέματα των ομάδων που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό με γενικό τίτλο "τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών" που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Μουσεία και Τμήματα του ΕΚΠΑ. 

7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23 Θέμα: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο. Σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2020-2022: «1821-2021 Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος». Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

5ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2019-20: "Βιοποικιλότητα: διαχρονική συμβολή στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου". Σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ.

(ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά - δεν παρουσιάστηκαν περιοδικά εκθέματα στο Μουσείο λόγω πανδημίας)

4ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2018-19: «Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser». Σε συνεργασία με το Μουσείο Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

3ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2017-18 Θέμα: "Χρήστος Τσούντας: στα χνάρια ενός αρχαιολόγου, στα χνάρια της προϊστορίας" σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

2ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2016-17 Θέμα: "Στα χνάρια της ιστορίας των ιατρικών επιστημών", σε συνεργασία με τα μουσεία ιατρικής του ΕΚΠΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

1ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-16 Θέμα: Στα χνάρια της ιστορίας των θετικών επιστημών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ