Αρχική σελίδα » Σχολεία

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση και διοργανώνεται ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός.

(χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψη στο μουσείο)

Έκτακτα μέτρα προστασίας και προσαρμογή υπηρεσιών του Μουσείου για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 (υπεύθυνου για τη νόσο COVID 19)

6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (για το 2020-21 ο διαγωνισμός διεξάγεται διαδικτυακά)

Ο μαθητικός διαγωνισμός "Τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών" είναι μια συμμετοχική δράση του Μουσείου Ιστορίας  Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο τον ευρύτερο διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο καθώς έρχονται σε επαφή με δύο πανεπιστημιακές συλλογές, αλλά και με τον ιστορικό χώρο στον οποίο θεμελιώθηκε η ανώτατη εκπαίδευση για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα (1837). Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται η τελετή βράβευσης ενώ, την επόμενη σχολική χρονιά, οι βραβευμένες ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες τους με τη μορφή περιοδικών εκθεμάτων σε χώρο του μουσείου. Δωρεάν συμμετοχή.

 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός (2020-2021): 

1821-2021

Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. 

Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος   

Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ   ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ   ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Τελετή βράβευσης 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

"Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του" - για μαθητές γυμνασίου/λυκείου

Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες στο μουσείο

Μια παράσταση χάρτινου θεάτρου, μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, προφορικές μαρτυρίες, προβολή αρχειακού υλικού με μικροκάμερα (microcinema) και βιωματικές δραστηριότητες διαμορφώνουν μια σύνθετη μουσειακή αφήγηση που φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή διάσημων αλλά και καθημερινών ανθρώπων στο κτήριο. Στόχος του προγράμματος είναι να προβάλει την αξία της διατήρησης των αρχιτεκτονικών μνημείων αλλά και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη της ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, κ.α.). Το κτήριο του Μουσείου υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που υπέστη και η ιστορία των ενοίκων του αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο και σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής. Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

 

 

"Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;" - για μαθητές γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού

Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή. Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Μια εικόνα χίλιες λέξεις" - για μαθητές α΄, β΄, γ΄, δ΄ δημοτικού

Γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου  Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα

"Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;" - για μαθητές νηπιαγωγείου, α΄, β΄ δημοτικού

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του; Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ / μαθητή. Περισσότερα  ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Για τους μαθητές γυμνασίου –λυκείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Κόστος συμμετοχής 2 ευρώ / μαθητή.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών

4ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2018-19: «Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser». 

Στην αίθουσα του μουσείου «Επιστημονικά όργανα, εργαλεία έρευνας και εκπαίδευσης» παρουσιάστηκε το περιοδικό έκθεμα με τίτλο MIND THE GAP της ομάδας μαθητών του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου που έλαβε το 1ο Βραβείο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Οδοντιατρικό Μουσείο του Τμήματος Οδοντιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. (Φωτογραφίες του εκθέματος). Στον ίδιο χώρο, από 10/1/20, παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα με τίτλο «Ὁ βίος βραχύς, ἡ δέ τέχνη μακρή…» της ομάδας μαθητών του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών που έλαβε το 2ο Βραβείο του διαγωνισμού. (Φωτογραφίες του εκθέματος)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

"Tι να σπουδάσω;"  Οι μαθητές γυμνασίου-λυκείου περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με τη βοήθεια κινητής συσκευής. Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840,  ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Σχετικά σχολικά μαθήματα: ερευνητική εργασία-project, ΣΕΠ, μάθημα ιστορίας γ΄γυμνασίου & γ΄λυκείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 5 ευρώ. Περισσότερα