Αρχική σελίδα » Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες

Για το ενήλικο και νεανικό κοινό του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση.

Για τις οικογένειες με μικρά παιδιά πραγματοποιούνται εργαστήρια κατασκευής, διατίθεται έντυπο με δραστηριότητες και στον τελευταίο όροφο λειτουργεί διαδραστική γωνιά

Το Μουσείο Ιστορίας διαθέτει τρεις αίθουσες εκδηλώσεων και δύο εξωτερικές αυλές στις οποίες πραγματοποιούνται επιστημονικές, πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Περισσότερα για τη διάθεση χώρων του Μουσείου.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεόφιλος Sold - Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 5 έως 28 Ιουλίου, 21.00


Θεόφιλος Sold 

Ιλαροτραγωδία - Ένα έργο εμπνευσμένο απ´ τη ζωή  του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

 Κείμενο: Σαμσών Ρακάς Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Μετά την επιτυχία στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών και στο Fougaro Art Center στο Ναύπλιο, το έργο του Σαμσών Ρακά "Θεόφιλος sold" σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου ανεβαίνει για 12 μόνο παραστάσεις στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Μουσείο Ιστορίας) στην Πλάκα, από τις 5 έως τις 28 Απριλίου 2024. Ερμηνεύουν δύο νέες χαρισματικές ηθοποιοί, η Αιμιλιανή Σταυριανίδου και η Αριάδνη Κωσταντακοπούλου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του αυτοδίδακτου ζωγράφου και αγιογράφου, που μετέπειτα αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος της λαϊκής τέχνης.

H παράσταση δανειζόμενη στοιχεία λαϊκού θεάματος και τσίρκου, είναι προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας. 

Κείμενο: Σαμσών Ρακάς Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου Παίζουν: Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Αριάδνη Κωσταντακοπούλου Σκηνικά – κοστούμια: η ζωγράφος Κατερίνα Γιάννακα Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος Συμπαραγωγή: «Fougaro Artcenter» στο Ναύπλιο και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ.  Προπώληση https://www.ticketservices.gr/event/theofilos-sold/

Περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

8ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2023-24 

Θέμα: «Τα πλαστικά απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες»

Στην αίθουσα επιστημονικών οργάνων του Μουσείου παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα που σχεδίασε ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Ίσθμιας. Το έκθεμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του 8ου μαθητικού διαγωνισμού με γενικό τίτλο "Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας", που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 1ο βραβείο για την εργασία τους. 

Six Women in Greek Tragedy

Summer 2024, under the Acropolis Open-Air Ancient Greek Theatre Performance & Mask Exhibition Athens University History Museum |Garden| Tholou 5, Plaka, Athens "Six Women in Greek Tragedy" Medea, Electra, Antigone, Hecuba, Iphigenia & Alcestis By Euripides, Sophocles, Aeschylus & Exhibition "Ancient Greek comedy & tragedy mask"

LOCATION: Open-Air Ancient Greek Theatre Performance & Mask Exhibition Athens University History Museum | Garden | Tholou 5, Plaka, Athens. START TIME: Exhibition : 20:30 | Duration: 15 minutes Theatre | Performance : 20:45 | Duration: 60 minutes DATES: June: 22/ 23/ 26/ 29/ 30 July: 1/ 8/ 9/ 15/ 16/ 17/ 22/ 23/ 24/ 25 August: From 1 to 11 & from 19 to 31 TICKET PRICE: 27 Euros Special rates for group bookings. (20 people and above) Tickets are available on line: more.com & Public tickets Tickets are available: Information & reservations: +30 2117700000 & +30 694.5668.661 (WhatsApp)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 κάτω από την Ακρόπολη "Six Women in Greek Tragedy" Medea, Electra, Antigone, Hecuba, Iphigenia & Alcestis By Euripides, Sophocles, Aeschylus & Exhibition "Ancient Greek comedy & tragedy mask" Τόπος: Στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 ,Πλάκα https://maps.app.goo.gl/9Go3cTvdH3iHW89S6?g_st=im Σημείωση –Ώρα έναρξης 20:30 Έκθεση – Διάρκεια :15 λεπτά. Θεατρική Παράσταση – Διάρκεια : 60 λεπτά. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Ιούνιος : 22/ 23/ 26/ 29/ 30 Ιούλιος: 1/ 8/ 9/ 15/ 16/17/ 22/ 23/ 24/ 25 Αύγουστος : Από 1 έως 11 & από 19 έως 3 Τιμή εισιτηρίου : 27 ευρώ Ειδική Τιμή για γκρουπ –Άνω των 20 ατόμων - Ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων : more.com & Public tickets Πληροφορίες για κρατήσεις στα τηλέφωνα +030 2117700000 - + 030 6945668661

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Ξενάγηση

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε διάφορες ομάδες κοινού. Οργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, μετά από συνεννόηση.
Ειδικά για τους φοιτητές πραγματοποιούνται θεματικές ξεναγήσεις μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές.
Κόστος συμμετοχής για ομαδικές επισκέψεις φοιτητών 2 ευρώ/φοιτητή. Φοιτητές του ΕΚΠΑ: ελεύθερη συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προγραμματίσετε ξενάγηση παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου (210 3689506 & 210 3689502-5).

"Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του" (παράσταση-περιήγηση-συζήτηση)

Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες και τον ανοιχτό διάλογο με το κοινό στο μουσείο

Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσα από μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, προφορικές μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες, και περιήγηση στις αυλές του. Περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή στην παράσταση/περιήγηση (ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 15 άτομα) παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου (210 3689506 & 210 3689502-5).

Ψηφιακή εφαρμογή: ΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ;

Οι επικέπτες περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με την ψηφιακή αφήγηση με τίτλο ι να σπουδάσω;". Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840,  ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 5 ευρώ. Για οικογένειες 4 ατόμων: 10 ευρώ. 

Τι μπορούσε να σπουδάσει ένας νέος στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1840; Πώς ήταν τα πρώτα διδακτικά συγγράμματα; Πώς έμοιαζε η νέα πρωτεύουσα; Με ποιο τρόπο, ο ήρωας της ιστορίας, ο Εμμανουήλ, θα καταφέρει να γράψει το όνομά του στο πρώτο Μητρώο των φοιτητών του πρώτου πανεπιστημίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους;

Σε προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στην Αθήνα του 19ου αιώνα με την ψηφιακή ξενάγηση «Τι να σπουδάσω;», για να γνωρίσεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα περιηγηθείς σε ένα από τα πιο παλιά σπίτια της πόλης, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο κάτω από την Ακρόπολη, εκεί όπου το 1837 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεμελιώθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.

Για να γνωρίσεις τον Εμμανουήλ:

Η ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ιστορίας για το νεανικό και ενήλικο κοινό του σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. (ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη) και το Ερευνητικό Κέντρο "ΑΘΗΝΑ".

Εργαστήρια Κατασκευής

Στο μουσείο διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής για οικογένειες. Παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του μουσείου (210 3689506 & 2103689502-5) για περισσότερες πληροφορίες.

Διαδραστική γωνιά

Στην αίθουσα του μουσείου «Επιστημονικά όργανα, εργαλεία έρευνας και εκπαίδευσης» στο β΄όροφο οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να απασχοληθούν στη διαδραστική γωνιά με βιβλία, έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, μια μικρή απτική συλλογή και παιχνίδια.

Έντυπο

Η τέχνη και οι ιστορίες της πίσω από τα εκθέματα: Στην υποδοχή του μουσείου διατίθεται δωρεάν φυλλάδιο με δραστηριότητες για αυτόνομη περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο προσωπικό του μουσείου).

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23 

Θέμα: H ελονοσία και η θεραπεία της με την Αρτεμισινίνη

Στο Μουσείο παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα που σχεδίασε ομάδα μαθητών από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στο πλαίσιο του 7ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 1ο βραβείο για την εργασία τους. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ 06.06.24, 20:45

Η ομάδα Απόλυτο Μηδέν σας προσκαλεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στις 20:45, με ελεύθερη είσοδο

σε μία παράσταση Επικοινωνίας της Επιστήμης με χιούμορ και πειράματα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον όμορφο χώρο του Μουσείου Ιστορίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα. 

Σας περιμένουμε!

 Οι Απόλυτο Μηδέν είναι οι:

Τάκης Λάζος, Φυσικός, Εκπαιδευτικός

και Δημήτρης Τσιμπίδας, Ηθοποιός, Αστρονόμος

Μαζί τους συμμετέχουν οι:

Δημήτρης Δούκογλου, Κωμικός, Παρουσιαστής

και Στράτος Ασημέλλης, Χημικός, Εκπαιδευτικός

https://www.facebook.com/profile.php?id=100022283424343

This is Athens City Festival | Piano City Athens – Δήμος Αθηναίων 14, 17 & 28 Μαΐου

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με το This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων σε μια μεγάλη γιορτή που ξεδιπλώνεται στην πόλη της Αθήνας.

Στους χώρους του Μουσείου θα παρουσιαστούν δύο μουσικές παραστάσεις και μία διεθνής λογοτεχνική συνάντηση.

Ελεύθερη είσοδος

14 Μαΐου 2024, 20:00 | Into the Fairyland: μουσικές συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί και αφηγήσεις | Ανδρέας Πολυζωγόπουλος & Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ

17 Μαΐου 2024, 19:00 - 20:00 & 21:00 – 22:00 | Piano City Athens | Ρεσιτάλ πιάνου Στάθης Άννινος | Πιανιστικά πορτραίτα – πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 19:00 - 20:00 | Ρεσιτάλ πιάνου  Θανάσης Παρμενίδης 21:00 – 22:00

28 Μαΐου 2024 - 19:00 - 20:30 | Τα Athens Literary Salons, η επιτυχημένη σειρά συνομιλιών με διεθνείς λογοτεχνικές προσωπικότητες, επιστρέφει για ακόμα μια φορά στο This is Athens – City Festival. Ο Βρετανός συγγραφέας και οικολόγος, Julian Hoffman, θα συνομιλήσει με την καταξιωμένη συγγραφέα και ανθρωπολόγο, Sofka Zinovieff, στις 18:00, ενώ ο ποιητής και μεταφραστής, Joshua Barley, θα συνομιλήσει για την αιωνόβια προφορική παράδοση του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού με τη βραβευμένη βιογράφο και επιμελήτρια, Ian Collins, στις 19:30. Οι δύο συζητήσεις θα συνοδευτούν από μία εκδήλωση οινογευσίας – μια ευγενική προσφορά του Wines of Athens.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις δείτε εδώ.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 με δύο δράσεις στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ 18 & 19 Μαῒου

Τα Μουσεία γιορτάζουν!

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) συμμετέχει στoν εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» με τις παρακάτω εκδηλώσεις.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και για τις δύο εκδηλώσεις στα τηλέφωνα του μουσείου 210 3689505-506, 9:00-16:00 Δευτέρα-Παρασκευή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Ελεύθερη είσοδος. 

Σάβ. 18 Μαΐου, 11:00«Το Παληό Πανεπιστήμιο» και οι ένοικοί του – το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και άλλες μικρές & μεγάλες ιστορίες του κτηρίου και των ενοίκων του. Χάρτινο θέατρο & περιήγηση στο μουσείο


Κυρ. 19 Μαΐου, 12:00: H συλλογή των έργων τέχνης του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξενάγηση

Αποκριάτικο εργαστήριο 10 Μαρτίου - Αναμνηστικές φωτογραφίες

Αποκριάτικο εργαστήριο 10 Μαρτίου, 11:00 πμ (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23 

Θέμα: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο

Στο Μουσείο παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα που σχεδίασε ομάδα μαθητών από το 2o Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων, στο πλαίσιο του 7ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 2ο βραβείο για την εργασία τους. 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2020-22 

Θέμα: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος. 

Στο Μουσείο παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα με τίτλο Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει το έργο της Επανάστασης που σχεδίασε η ομάδα μαθητών από το Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο του 6ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 2ο βραβείο για την εργασία τους. 

 

Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο (5-7 ετών) Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023,11:00 π.μ.

Tο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ-ΜΕΛΕΓΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00

«Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας 17/10

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 16-24 Οκτωβρίου 2023 με την παράσταση «Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του».                                                                                                                          Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάζεται την Τρίτη 17/10 στις 11:00 πμ σε σχολεία και την ίδια μέρα στις 19:30 μμ στο ευρύ κοινό.

(Η παράσταση βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του», που έχει προσαρμοστεί για την παρουσίαση εκτός του Μουσείου).

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Ανεπιθύμητες κληρονομιές στις παρυφές της μνήμης και της λήθης

Τελετή απονομής 7ου μαθητικού διαγωνισμού στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 7ος μαθητικός διαγωνισμός (τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο") που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή απονομής των βραβείων, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας. Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας καθηγητής κύριος Δημήτριος Καραδήμας (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής) και  μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού απένειμαν τα βραβεία στους μαθητές, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής και ιδρυτής του Μουσείου Φαρμακολογίας, κύριος Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι επιβλέποντες καθηγητές των σχολείων και γονείς.

  • Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για την εργασία με τίτλο «Η ελονοσία και η θεραπεία της από την αρτεμισινίνη».
  • Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων για την εργασία με τίτλο  «Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο».
  • Το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης για την εργασία με τίτλο «Η νόσος της ευλογιάς».

 Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

1. Η Διευθύντρια του Μουσείου Φαρμακολογίας, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, κα Χάρις Λιάπη

2. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Κωνσταντίνος Δεμέτζος

3. Ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ανδρέας Παπαπετρόπουλος

4. Η Καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας, κυρία Ευαγγελία Μαυρικάκη

5. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, κος Ευάγγελος Καραλής

6. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ, κος Ευάγγελος Παπούλιας (Δρ.)

7. Η Μουσειοπαιδαγωγός-επιμελήτρια του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φαίη Τσίτου (Δρ.)

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία και σε συνεργασία με το προσωπικό του Μουσείου, θα υλοποιήσουν τις πρoτάσεις τους για τον σχεδιασμό περιοδικού εκθέματος σχετικού με το θέμα της εργασίας τους. Τα περιοδικά εκθέματα θα εκτεθούν σε χώρο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγήσουν του συμμαθητές τους και να τους παρουσιάσουν την εργασία τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ: "Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο", 8-22/4

Έκθεση ψηφιδωτού Δέσποινας Γεωργιάδη Θεσσαλονικέως: Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο Nihil humanum mihi alienum 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ 9/4/23

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11:00 - ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ (5-7 ετών)

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 11:00 & 13:00

Επίσκεψη των φίλων του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 12-2-23

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, 22.12.22, 18:00π.μ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΑΛΗΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΤΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

(το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μια ώρα πριν και μια ώρα μετά από κάθε εκδήλωση)   

  • Σάββατο 5, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 12:00-14:00, δωρεάν συμμετοχή

Υπολογίζοντας τη διάμετρο του Ήλιουγια νεανικό (+12) κοινό και ενήλικες - περιορισμένος αριθμός θέσεων.                    Παρουσίαση: Τάκης Λάζος Φυσικός – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Ηλιούπολης).

  • Κυριακή 13 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 18:00-19:30, κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ

 Το «Παληό Πανεπιστήμιο» και οι ένοικοί του χάρτινο θέατρο & περιήγηση στις αίθουσες και τις αυλές του μουσείου 

για νεανικό κοινό και ενήλικες - περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και εδώ 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25/9/22 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του (23/9: 9:00-15:00, 24/9: 16:00-18:00, 25/9: 9:30-14:30) και με ελεύθερη συμμετοχή στις παρακάτω εκδηλώσεις: 

- Ιωάννης Καποδίστριας - Ιωάννης Δομπόλης, μια φιλία που έγινε ιστορία (Ψηφιακή έκθεση - τις παραπάνω μέρες και ώρες)

- Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του  (Παράσταση, ξενάγηση, περιήγηση για νεανικό και ενήλικο κοινό, 24/9, 18:30-20:30)  

- Μια πεταλούδα πετάει στο Μουσείο (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-7 ετών, 25/9, 11:00).

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε καλέστε στο τηλέφωνο του Μουσείου (210 3689506), καθημερινές 9:00-15:00

(περιορισμένος αριθμός θέσεων).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ! 25/9/22

ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!