Αρχική σελίδα » Συλλογές

Το Μουσείο εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές του με δωρεές ή αγορές. Οι συλλογές απαρτίζονται από βιβλία (συγγράμματα Καθηγητών του Πανεπιστημίου, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις), χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, επιστημονικά όργανα (ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας), φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και αναμνηστικά του Πανεπιστημίου. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, έργο των Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου (1887).

Βιβλία

Περιλαμβάνει τις πρώτες ελληνικές επιστημονικές εκδόσεις νομικής, ιατρικής, φυσικής, χημείας, αστρονομίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, αρχαιολογίας και γλωσσολογίας, καθώς και άλλα έργα των πρώτων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικές επετηρίδες και παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, έργα του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Έντυπα

Περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, επετηρίδες, φυλλάδια με λόγους πρυτανικούς και επετειακούς, διδακτορικές διατριβές και ανάτυπα

Χειρόγραφα

Περιλαμβάνει χειρόγραφα βιβλία, έγγραφα, επιστολές και σημειώσεις.

Επιστημονικά Όργανα

Τα όργανα της συλλογής χρησιμοποιούνταν κυρίως στο πλαίσιο διδιακαλίας της αστρονομίας, της ιατρικής, της φυσικής, της χημείας και της φαρμακολογίας. Η συλλογή του Μουσείου αποτελεί μέρος μεγάλης συλλογής επιστημονικών οργάνων που βρίσκεται στο κτήριο του Παλαιού Χημείου, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη.

Φωτογραφίες

Τη συλλογή απαρτίζουν κυρίως πορτραίτα Καθηγητών και φωτογραφίες από τη ζωή του Πανεπιστημίου (επετειακές εκδηλώσεις, αναμνηστικές από διδασκαλία μαθημάτων, κτηριακές, κ.ά.).

Αναμνηστικά

Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το Πρώτο Μητρώο Φοιτητών (1837-1867), το Πρώτο Πρωτόκολλο, αποδείξεις
εγγραφής, φοιτητικές ταυτότητες, σημαίες, κύπελλα καθώς και το Λάβαρο του Πανεπιστημίου (1887).

Ψηφίσματα

Περιλαμβάνονται κυρίως χειρόγραφες επιστολές που στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο με αφορμή τις διάφορες επετείους από την ίδρυσή του (75χρονα, 100χρονα, 150χρονα), από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αρχαιολογικές σχολές, ελληνικά σχολεία, αλλά και σχολεία της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Αδριανούπολης, κ.ά.

Προσωπογραφίες

Η συλλογή αποτελεί μέρος της συλλογής προσωπογραφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για πορτραίτα Ελλήνων Καθηγητών και ευεργετών του Πανεπιστημίου, έργα κυρίως Ελλήνων ζωγράφων. Περιλαμβάνει επίσης μια μικρή συλλογή προσωπογραφιών των Διδασκάλων του Γένους.

Μετάλλια

Περιλαμβάνει μετάλλια του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας Αθηνών, στρατιωτικά, κ.α.

Σφραγίδες

Η συλλογή χρονολογείται από την ίδρυση του Πανεπιστημίου (1837), όταν ακόμα ονομαζόταν Οθώνειο και σύμβολό του ήταν ο θυρεός του Βασιλιά Όθωνα. Περιλαμβάνει σφραγίδες του Πανεπιστημίου με τις διάφορες ονομασίες που κατά καιρούς απέκτησε, σφραγίδες των Σχολών και των παραρτημάτων του.