Αρχική σελίδα » Τα νέα μας

Νέα έκδοση του ΕΚΠΑ για το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

"Η διαχείριση της Πανεπιστημιακής Κληρονομιάς / Το Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών" κυκλοφορεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις του ΕΚΠΑ και διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου. 

Επιστημονική Επιμέλεια - Συγγραφή: Ευάγγελος Παπούλιας

Συγγραφείς: Ευάγγελος Παπούλιας, Σωτηρία -Αλεξάνδρα Σακελλαρίου, Φωτεινή Φραγκάκη, Έλενα Κίττα, Μυρσίνη Πήχου, Ειρήνη Σαββανή, Ιωάννης Σκορδύλης, Φαίη Τσίτου.

Νέο site https://estories.uoa.gr

Η ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε ψηφιακή

Το e-ΕΚΠΑ σάς ξεναγεί σε αυτή μέσα από την οθόνη σας:

https://estories.uoa.gr/

ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Ιωάννης Καποδίστριας - Ιωάννης Δομπόλης, μια φιλία που έγινε ιστορία

Το ΕΚΠΑ, το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας, με αφορμή την 185η επέτειο από την ίδρυσή του ως Οθώνειο Πανεπιστήμιο, διοργάνωσε ψηφιακή έκθεση με τίτλο "Ιωάννης Καποδίστριας-Ιωάννης Δομπόλης, μια φιλία που έγινε ιστορία". H φιλία των δύο ανδρών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ίδρυση του ΕΚΠΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε διαδικτυακά στον σύνδεσμο              https://estories.uoa.gr/el/kapodistrias_dompolis πραγματοποιήθηκαν στις 6 Μαΐου 2022, στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Στοματολογία (78:81-94,2021) δημοσιεύθηκε  εργασία με τίτλο «Η ίδρυση της Οδοντιατρικής Σχολής ως απότοκος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου» των Δ.Κουτρούμπα, Ε.Λιούμη και Γ.Βουγιουκλάκη.

Ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο "Tι να σπουδάσω;"

Τι μπορούσε να σπουδάσει κανείς στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1840; Πώς ήταν τα πρώτα διδακτικά συγγράμματα; Πώς έμοιαζε η νέα πρωτεύουσα; Πώς να ήταν η ζωή ενός νέου της εποχής; Και με ποιο τρόπο, τέλος πάντων, αυτός ο Εμμανουήλ, θα καταφέρει άραγε να γράψει το όνομά του στο πρώτο Μητρώο των φοιτητών του πρώτου πανεπιστημίου;

Σε προσκαλούμε να κάνεις ένα ταξίδι στον 19ο αιώνα με την ψηφιακή ξενάγηση «Τι να σπουδάσω» και να γνωρίσεις τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα περιηγηθείς σε ένα από τα πιο παλιά αθηναϊκά σπίτια στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη, εκεί όπου το 1837 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο.

Για να γνωρίσεις τον Εμμανουήλ:

Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσεις να γνωρίσεις και τον Εμμανουήλ από κοντά στο Μουσείο!

Η ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ιστορίας για το νεανικό και ενήλικο κοινό του σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. (ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη) και το Ερευνητικό Κέντρο "ΑΘΗΝΑ".