Αρχική σελίδα » To Moυσείο » Επέκταση επί της οδού Θόλου 16

Το 1998 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού παραχωρείται η χρήση του ακινήτου επί της οδού Θόλου 16 στο Ε.Κ.Π.Α. με σκοπό την επέκταση του Μουσείου. Το 2015, με ισχυρή την βούληση της παρούσας διοίκησης του Ιδρύματος, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η κτηριακή επέκταση του Μουσείου Ιστορίας είναι γεγονός. Η διαδικασία έκδοσης ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2018 αποτέλεσε την θεσμική και νομική κατοχύρωση για το σύνολο του πολιτιστικού οργανισμού του Μουσείου Ιστορίας και της επέκτασης στο κτήριο επί της Θόλου 16.

Η θέση του κτηρίου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ο βασικός κορμός του κτηρίου αποτελείται από δύο ορόφους και ανοικτή βεράντα με θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Για τις αίθουσες του ισογείου και του πρώτου ορόφου, το προσωπικό του Μουσείου σχεδίασε και προτείνει δύο εκθέσεις με σπάνια τεκμήρια της πανεπιστημιακής ιστορίας. Στο ισόγειο δημιουργήθηκε η έκθεση «Πανεπιστήμιο Αθηνών: Άνθρωποι και Κτήρια» με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου, όπου απεικονίζονται κτήρια του Ε.Κ.Π.Α. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην ενότητα με τίτλο «Εντός των τειχών» παρουσιάζονται κτηριακές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου Αθηνών -καθηγητές, φοιτητές, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό- που όλα αυτά τα χρόνια τους δίνει πνοή και ζωντάνια. Η ενότητα «Εκτός των τειχών» συμπληρώνει την έκθεση με στιγμιότυπα από επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, στα οποία πρωταγωνίστησαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και έλαβαν χώρα εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

Στην έκθεση του πρώτο ορόφου παρουσιάζεται η πορεία του Ιδρύματος στον ιστορικό του χωρόχρονο. Την αίθουσα κοσμούν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε ενιαία εκθεσιακή ενότητα οι ελαιογραφίες των Προσωπικοτήτων που  συνέθεσαν την Πρώτη Σύγκλητο του Ιδρύματος το 1837 και χάραξαν την πορεία της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Τα πορτραίτα αυτά αναδεικνύουν τον πανεπιστημιακό θεσμό της ανάθεσης των προσωπογραφιών των Καθηγητών σε καλλιτέχνες και αποτελούν μέρος της πλούσιας συλλογής του ιδρύματος, μιας σπουδαίας συλλογής για τη Νεοελληνική Τέχνη. Την έκθεση συμπληρώνει η προβολή του ντοκιμαντέρ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017, Η ιστορία μιας διαδρομής, που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Κ.Π.Α. το 2017 σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή αναπληρώτριας καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Η επέκταση του Μουσείου Ιστορίας στο νέο κτήριο της Θόλου 16 αποτελεί την απάντηση του Ε.Κ.Π.Α για την εξωστρέφεια και ανάδειξη της πανεπιστημιακής κληρονομιάς στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον.