Αρχική σελίδα » Mουσεία ΕΚΠΑ » Μουσεία ΕΚΠΑ

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «ΠαληόΠανεπιστήμιo» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.  Στον χώρο αυτό, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή του λειτουργία ως μουσείο εγκαινιάστηκε 150 χρόνια μετά, το 1987. Αποστολή του Μουσείου είναι να δημιουργεί και να ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της κοινωνίας, καθώς και να προβάλει την ιστορία του ιδρύματος και το έργο των θεμελιωτών της επιστήμης της νεότερης Ελλάδας. Στο πλαίσιο της παραπάνω αποστολής διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις, πολιτιστικά και επιστημονικά γεγονότα γύρω από την ιστορία της εκπαίδευσης και της έρευνας στη χώρα, αλλά και γύρω από τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φιλοξενεί στις εξωτερικές του αυλές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Επικοινωνία : Ευάγγελος Παπούλιας, Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα, τηλ.:210 3689510/502-508, fax:210 3689501,

e-mail: museum[at]uoa[dot]gr

ιστοσελίδα: www.historymuseum.uoa.gr

Μουσείο Ανατομίας / Συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου

Το Μουσείο Ανατομίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής, που ανήκει και λειτουργεί στο Τμήμα της Ιατρικής. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από συλλογές ανατομικών παρασκευασμάτων, παλαιών και νέων (φυσικών, τεχνητών, ξηρών, νωπών, πλαστικοποιημένων), καθώς και παλιών οργάνων και ανατομικών εργαλείων. Επίσης, στο μουσείο ανήκει και η συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου στην οποία υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες, επιστολές και άλλα εκθέματα σχετικά με το επιστημονικό έργο του Γ. Παπανικολάου.

Επικοινωνία : Θεόδωρος Τρουπής, Καθηγητής, Μουσείο Ανατομίας, Κτίριο Ανατομίας, Iατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οδός : Μ. Ασίας 75 Γουδή, Τ.Κ. 11527 Αθήνα. Τηλέφωνο : 210 7462305, fax:  210 7462398,

e-mail: ttroupis[at]med.uoa[dot]gr

Ανθρωπολογικό Μουσείο

Το Ανθρωπολογικό Μουσείο του Τμήματος Ιατρικής ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία για την ιστορία του Ανθρώπου στην Ευρώπη. Η ίδρυσή του αποσκοπούσε στην προώθηση επιστημονικών στόχων του νεαρού τότε κλάδου της Φυσικής Ανθρωπολογίας και αποτελούσε πρωτοποριακή ενέργεια για τα ελληνικά δεδομένα. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι από την ίδρυσή του είχε δημιουργηθεί με την προοπτική ολοκληρωμένης ερευνητικής και εκπαιδευτικής πανεπιστημιακής μονάδας, πέρα από τον μουσειακό και ευρύτερα ενημερωτικό του χαρακτήρα.

Επικοινωνία : M. Κουλούκουσα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας - Εμβρυολογίας , Iατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οδός : Μ. Ασίας 75 Γουδή, Τ.Κ. 11527 Αθήνα. Τηλέφωνο : 210 7462351,  210 7462358, 210 7462360,

e-mail: mkoulouk[at]med.uoa[dot]granthropology-museum[at]med.uoa[dot]graorgeta[at]med.uoa[dot]gr

Εγκληματολογικό Μουσείο

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ανήκει και λειτουργεί στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5343/1932. Το Μουσείο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.

Επικοινωνία: Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου,  Διευθύντρια-Καθηγήτρια Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολη, Μ. Ασίας 75 Γουδή, Αθήνα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, τηλ:210 7462406, criminology-museum@med.uoa.gr ιστοσελίδα: www.criminology-museum.uoa.gr

Μουσείο Φαρμακολογίας

Το Μουσείο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ιδρύθηκε το 1998 από μια μικρή ομάδα του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και στεγάζεται στο ίδιο Εργαστήριο.

Επικοινωνία: Χάρις Λιάπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη, Αθήνα, 11527 Γουδή, τηλ.: 210 7462504, cliapi@med.uoa.gr 

Μουσείο Οδοντιατρικής

Ο κεντρικός πυρήνας των εκθεμάτων προέρχεται εκ δωρεάς κοινωνικών φορέων (κυρίως της Εταιρείας ΟδοντοστοματολογικήςΕρεύνης και ορισμένων εργαστηρίων του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας) αλλά και ιδιωτών. Επιπλέον εκθέματα βρίσκονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στις αίθουσες αναμονής, στην είσοδο του Αμφιθεάτρου και στον χώρο του Σπουδαστηρίου.

Επικοινωνία: κ. Μαργαρίτα Σακέλλιου, Μουσείο Οδοντιατρικής Σχολής, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θηβών 2 Γουδή, 11527 Αθήνα, τηλ: 210 7461319, fax: 210 7461319

email: marsakel[at]dent.uoa[dot]gr

website: www.museum.dent.uoa.gr

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Αν και η Αρχαιολογία υπήρξε από τα πρώτα μαθήματα που διδάχθηκαν το 1837 στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιον Αθηνών, η επίσημη ίδρυση ενός πανεπιστημιακού μουσείου αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί έναν αιώνα μετά. Με τις δωρεές κρατικών μουσείων, καθηγητών και φοιτητών αρχαιολογίας και ιδιωτών, οι «διδακτικές συλλογές Αρχαιολογίας» όπως ονομάστηκε αρχικά το Μουσείο, εμπλουτίστηκαν σταδιακά με ενδιαφέροντα σύνολα από την προϊστορική έως την βυζαντινή εποχή. Η δωρεά γύψινων εκμαγείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αρχαιολογική Εταιρεία αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα μιας αξιόλογης συλλογής αντιγράφων που εμπλουτίστηκε αργότερα με αγορές εκμαγείων και από μουσεία του εξωτερικού και με αντίγραφα έργων βυζαντινής τέχνης. Έργα σύγχρονης τέχνης συγκεντρώθηκαν στη δεκαετία του 1990 σε μια ενδιαφέρουσα Πινακοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς. Τέλος, η πρωτοποριακή μεταφορά αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές του Μετρό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πανεπιστημιόπολης, οδήγησε στη δημιουργία ενός υπαίθριου Αρχαιολογικού Πάρκου το 2004.

Οργανωμένο σε τρεις διακριτές χωρικές ενότητες, το Αρχαιολογικό Πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική, το Αίθριο Εκμαγείων & Πινακοθήκη (3ος όροφος Φιλοσοφικής Σχολής) και τον καθαυτό εκθεσιακό χώρο (2ος όροφος Φιλοσοφικής), το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ φιλοξενεί περί τα 10.000 αντικείμενα που κατανέμονται σε ένδεκα Διδακτικές Συλλογές. Αποτέλεσε ανέκαθεν ένα κατεξοχήν εκπαιδευτικό μουσείο με κύριο στόχο την άμεση επαφή των φοιτητών Αρχαιολογίας με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Οι Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου δεν αντανακλούν μόνον τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας, αλλά και την ιστορία, σπουδαιότητα και θέση του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διδασκαλίας και έρευνας εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, εξαιτίας των πολλαπλών δυνατοτήτων άμεσης μελέτης και ερμηνείας που παρέχουν τα αντικείμενά τους. Συμβάλλουν στη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε θέματα συντήρησης, τεκμηρίωσης, ερμηνείας, διαχείρισης και έκθεσης αρχαιολογικών αντικειμένων και σύγχρονων έργων τέχνης. Υποστηρικτικά λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία Μονάδα Συντήρησης όπου συντηρούνται τα εκθεσιακά αντικείμενα και τα ευρήματα των πανεπιστημιακών ανασκαφών με παράλληλη εκπαίδευση των φοιτητών. Στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση μαθήματα, φροντιστηριακές ασκήσεις και διαδραστικά εργαστήρια. Παράλληλα, το Μουσείο επιδιώκοντας τη διαρκή διεύρυνση του κύκλου των επισκεπτών του οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαλέξεις για ευρύτερο και ειδικό κοινό και συμμετέχει σε εορτασμούς και δράσεις ευρύτερης εμβέλειας, όπως στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Πανεπιστημιακών Μουσείων, τις Ανοικτές Πύλες της Φιλοσοφικής κτλ.

Oι περιοδικές εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η συμμετοχή του Μουσείου σε ποικίλες δράσεις εντός και εκτός Πανεπιστημίου, το καθιστούν ένα ζωντανό πυρήνα διάδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα αρχικά και την ευρύτερη κοινωνία στη συνέχεια.

Διευθυντής: Πλάτων Πετρίδης, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας

Τηλ.: 210 727 7417, E-mail : ppetridarch.uoa.gr

Επικοινωνία

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 157 84 Ζωγράφος

Τηλέφωνα:

Κεντρική Είσοδος : 210 727 7946 (Χρήστος Τραγουδάρας, φύλακας)

Αίθριο Εκμαγείων και Πινακοθήκη: 210 727 7464 (Μιχάλης Χουλιάρας, φύλακας)

Γραφείο Διοίκησης : 210 727 7628 (Μαρίνα Λεοντάρη, ΜΑ / Δρ Θεόδωρος Ζυγούρης)

                                      210 727 7561 (Δρ Αλεξάνδρα Σφυρόερα, ΕΔΙΠ)

Μονάδα Συντήρησης : 210 727 7948 (Μισέλ Ρογκενμπούκε, ΜΑ, ΕΔΙΠ)

Φωτογραφικό Εργαστήριο: 210 727 7934 (Νίνα Μπάκα, ΜΑ, ΕΤΕΠ)

E-mail : museum@arch.uoa.gr

Twitter: @ArchMuseumUoA 

You Tube: MAITube (https://www.youtube.com/channel/UCWsGSpiTck8u_gtYHlCl2Zw)

Instagram : insta_mait

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πανεπιστημιόπολης υπάγεται στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Βρίσκεται απέναντι από τη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή, στα όρια της Πανεπιστημιόπολης σε επαφή με την οικιστική περιοχή του δήμου Ζωγράφου.

Κατά τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος και στη λεωφόρο Αμαλίας αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά κατάλοιπα της πόλεως, χρονολογούμενα από την Υπομυκηναϊκή περίοδο έως και τη Βυζαντινή εποχή. Μέρος των αρχαιοτήτων αυτών μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πανεπιστημιόπολης, που οι διαστάσεις του προσέγγιζαν σε μεγάλο βαθμό αυτές της ανασκαφής. Οι αρχαιότητες τοποθετήθηκαν σε τρία επίπεδα σύμφωνα με την πραγματική τους διάταξη.

Στο πρώτο επίπεδο εγκαταστάθηκε ο κεντρικός πυρήνας λουτρικού συγκροτήματος (τέλος 3ου - αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αναπαραστάθηκε λάκκος χύτευσης χαλκουργικού εργαστηρίου της Κλασικής εποχής.

Στο δεύτερο επίπεδο αναπαραστάθηκαν (σε πλάτος μικρότερο του πραγματικού) η βασική οδική αρτηρία της πόλεως προς τους δήμους των Μεσογείων και η παρακείμενη κοίτη του ποταμού Ηριδανού και εγκαταστάθηκαν ταφικό βάθρο και τρεις σαρκοφάγοι του παρόδιου νεκροταφείου του 4ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, εκτίθεται τμήμα της στρωματογραφίας του δρόμου -30 περίπου αλλεπάλληλα οδοστρώματα, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον 4ο π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Στο τρίτο επίπεδο τοποθετήθηκαν τμήματα του υδραγωγείου και του πυκνού υδραυλικού δικτύου της πόλεως (εποχή Ρωμαιοκρατίας) καθώς και σιροί της Βυζαντινής εποχής.

Επικοινωνία

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Αρχαιολογικό Πάρκο, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 157 84 Ζωγράφος

Τηλέφωνα: 210 727 5846 (Νικόλαος Αγγέλης, φύλακας)

210 727 5723 (Λάμπρος Αραχωβίτης, ΕΔΙΠ)

Για επίσκεψη στο χώρο επικοινωνήστε πρώτα με το Γραφείο Διοίκησης του Μουσείου: 210 727 7628

E-mail : museum@arch.uoa.gr

Twitter: @ArchMuseumUoA 

You Tube: MAITube (https://www.youtube.com/channel/UCWsGSpiTck8u_gtYHlCl2Zw)

Instagram : insta_mait

 

Μουσείο της Παιδείας

Oι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από ποικίλα αντικείμενα, βιβλία, όργανα σωματοψυχικών μετρήσεων της επιστημονικής Παιδαγωγικής, φωτογραφικό υλικό, σχολικά είδη, στολές μαθητών, τίτλους σπουδών, παιχνίδια, ηλεκτρονικά προγράμματα κλπ.

Επικοινωνία: Μ.Ζ. Φουντοπούλου, Διευθύντρια-Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Διεύθυνση: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα 15784. τηλ.: 210 7277826, 210 7277564, email: mouseiopaideias[at]ppp.uoa[dot]gr  ιστοσελίδα:http://mouseiopaideias.ppp.uoa.gr/

Βιβλικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεολογικής Σχολής

Τα εκθέματα αποτελούνται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Εκτίθεται σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού).

Επικοινωνία:  Χρήστος Καραγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα, 15784, τηλ: 210 7275701 ckaragiannis[at]theol.uoa[dot]gr

Βοτανικό Μουσείο / Βοτανικός Κήπος

Από τις παλαιές συλλογές του Μουσείου ως σημαντικότερες θεωρούνται τα αποξηραμένα δείγματα φυτών των T. vonHeldreich, Θ. Γ. Ορφανίδη και Β. Τούντα. Σημειώνεται ότι επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των δειγμάτων δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για τις περισσότερες ομάδες φυτών, το δε πλήθος τους είναι μεγαλύτερο από το επισήμως αναφερόμενο (117.000 δείγματα αναφέρονται στο Indexherbariorum). Στις νεότερες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται μυκητολογικό υλικό, καθώς και δείγματα σπερματοφύτων και φυκών από συνεργαζόμενους ερευνητές βοτανικούς κυρίως του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο μουσείο εκτίθεται η μόνιμη έκθεση: «Η Έκθεση για το Αττικό Τοπίο» που είχε πραγματοποιηθεί στον Πειραιά στα μέσα της δεκαετίας του 80΄. 

Στον Βοτανικό Κήπο καλλιεργούνται 200 είδη φυτών. Υπάρχουν πολλά είδη δένδρων και θάμνων (μερικά μεγάλης ηλικίας), αρκετά ποώδη είδη, και μία μικρή τεχνητή λίμνη με υδρόβια φυτά. Στα ενδιαφέροντα φυτά του Κήπου περιλαμβάνονται ορισμένα πανύψηλα άτομα Cupressussempervirens, Phoenix canariensis και Washingtoniasp. και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας όπως η άκανθα (Acanthusmollis) και το κώνειο (Coniummaculatum).

Επικοινωνία: 

Bοτανικό Μουσείο : Μαργαρίτα Αριανούτσου - Φαραγγιτάκη,  Διευθύντρια-Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίαςe-mail: botmuseum@biol.uoa.gr, marianou[at]biol.uoa[dot]gr 

Bοτανικός Κήπος : Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής - Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, τηλ. 210 727 4258 constgr@biol.uoa.gr / Επιστημονική Υποστήριξη: Δρ. Ιωάννης Μπαζός, ΕΔΙΠ Τμήματος Βιολογίας 

Ζωολογικό Μουσείο

Το Ζωολογικό Μουσείο έχει ζωή 130 περίπου ετών. Είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα. Αρχικά, αποτέλεσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου Φυσιογραφικού Μουσείου, που εγκαταστάθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα, στον 1ον όροφο της προς την οδό Ακαδημίας πτέρυγας του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. Αργότερα, αποσπάστηκαν από αυτό οι βοτανικές, παλαιοντολογικές, ορυκτολογικές και ανθρωπολογικές συλλογές και  αυτονομήθηκαν στο Βοτανικό, το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό και το Ανθρωπολογικό Μουσείο.

Επικοινωνία: 

Δ/ντής: Βαλάκος Στρατής, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας

Τηλ.: 210 7274376, evalakos@biol.uoa.gr

Mουσείο, Τηλ.: 210-7274609

Φαξ.:  210-7274619

Ε-mail: zoolmuse[at]biol.uoa[dot]gr

Ιστοσελίδα: www.biol.uoa.gr/zoolmuseum

Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας

Το 1908 δημιουργήθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας, και από τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα. Τα έτη 1980 – 2000, το Μουσείο παρέμεινε ανενεργό λόγω μεταφοράς και ανασύστασης. Επαναλειτουργεί από την 7η Φεβρουαρίου 2000, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αθανάσιου Κατερινόπουλου.

Επικοινωνία: Καθηγητής Παναγιώτης Βουδούρης, voudouris[at]geol.uoa[dot]gr
Τηλ.:+302107274129 http://museums.geol.uoa.gr/mineralogy/ 

Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Στο Μουσείο φυλάσσονται όργανα του Εθνικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, πρότυπα μεγέθη, η πρώτη γεννήτρια ακτινών Roentgen στην Ελλάδα (από το 1897), η γεννήτρια Alexanderson του ασυρμάτου που συνέδεε το Χημείο με το εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία και οι μυστικοί πομποί της κατοχής.

Επικοινωνία: Δρ. Xρυσολέων Συμεωνίδης, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α., chsymeon@phys.uoa.gr 

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια.

Επικοινωνία:. Eυτέρπη Κοσκερίδου,  Διευθύντρια-Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας, τηλ. 2107274165, e-mail: palaeo-museum[at]geol.uoa[dot]gr,  ekosker[at]geol.uoa[dot]gr, ιστοσελίδα: https://www.geol.uoa.gr/tmima/moyseia/moyseio_palaiontologias_kai_geologias/

Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΜΠ&Τ)

Το Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΜΠ&Τ) του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2019 και είναι υπό διαμόρφωση. Το Μουσείο θα στεγάζεται στο υπόγειο του Ερευνητικού Σπουδαστηρίου – Αναγνωστηρίου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Πανεπιστημιούπολη, σε ένα χώρο συνολικού εμβαδού 263 τ.μ. με αυτόνομη είσοδο, άμεσα προσβάσιμο και από επισκέπτες με αναπηρία (Α.μεΑ.).  

Στόχοι του Μουσείου

Βασικός στόχος είναι το Μουσείο να γίνει:

  • ένας μόνιμος, σύγχρονος εκθεσιακός χώρος, βασισμένος σε σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, που θα εισάγει το κοινό δημιουργικά, τόσο μέσω των εκθεμάτων στον χώρο όσο και ψηφιακά, στον κόσμο της Πληροφορικής σκέψης (computational thinking).
  • ένα living lab (μια κυψέλη δημιουργικότητας) για τη διεξαγωγή και προώθηση της επιστημονικής έρευνας, σε διεπιστημονικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το ΜΠ&Τ έχει στόχο να αναδείξει:

  • την Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και διεθνώς, ως κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής των επιστημονικών αυτών πεδίων
  • την Ιστορία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με ιστορία από το 1989, παγκόσμιες διακρίσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο, μέσω της συγκέντρωσης, φύλαξης, συντήρησης, καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του Αρχείου, των Συλλογών και της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Τμήματος σε όλους τους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών
  • την εξελικτική πορεία της Πληροφορικής ως επιστήμη και τη σημασία της στις διάφορες πτυχές της ζωής μας, συμβάλλοντας στην εξοικείωση του κοινωνικού συνόλου με την Πληροφορική και στον ψηφιακό εγγραμματισμό του.

Δράσεις του Μουσείου

Για την υλοποίηση των στόχων του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, πέραν της μόνιμης έκθεσης, όπως:

  • Περιοδικές εκθέσεις (φωτογραφίας, γλυπτικής, ειδικά αφιερώματα κ.ά.) εμπνευσμένες από θέματα τεχνολογίας
  • Συνέργειες με αντίστοιχα Μουσεία και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων
  • Οργάνωση διαλέξεων, συμποσίων και ημερίδων
  • Έκδοση εντύπων/ηλεκτρονικών περιοδικών
  • Πωλητήριο

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, 157 84, https://www.di.uoa.gr/outreach/museum/about

Διευθύντρια Μουσείου: Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Ρούσσου

Τηλέφωνο: +30 210 7275225, e-mail: mroussou[at]di.uoa[dot]gr

 

Υπεύθυνη Μουσείου & Επικοινωνίας: Στέλλα Καζιλιέρη

Τηλέφωνο: +30 210 7275238, e-mail: skazi[at]di.uoa[dot]gr

Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο στεγάζεται στον παλαιό χώρο του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας (κυψέλη 734 στον έβδομο όροφο), με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1965 ως «Αρχείο Χειρογράφων Πρωτογενούς Λαογραφικής Ύλης» με προσηρτημένη «Λαογραφική Μουσειακή Συλλογή». Σήμερα αριθμεί 4.000 περίπου χειρόγραφα λαογραφικού υλικού από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από την Κύπρο και από την ελληνική διασπορά που αφορούν καταγραφές διαφόρων εκφάνσεων του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στο γλωσσικό ιδίωμα των πληροφορητών τους. Οι χειρόγραφες αυτές συλλογές, έχουν υποβληθεί από φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής ως εργασίες στα μαθήματα της Λαογραφίας, ενώ 1.303 συλλογές χειρογράφων έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμες σε ερευνητές μέσα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης “Πέργαμος” (http://pergamos.lib.uoa.gr/).

Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμβουλεύονται τακτικά το σημαντικό αυτό αρχείο που είναι το δεύτερο σε μέγεθος Αρχείο λαογραφικού υλικού στην Ελλάδα. Εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με συλλογές πρωτογενούς λαογραφικής ύλης που καταθέτουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ περιλαμβάνει επίσης Αρχείο Εγγράφων της περιόδου 18ου έως και 20ου αιώνα που αφορούν κυρίως στο εθιμικό δίκαιο, Αρχείο Μικροφωτογραφιών, Συλλογή Μουσικής Ύλης, Αρχείο Φωνών, καθώς και Αρχείο Αυτοβιογραφιών και Αφηγήσεων Ζωής λαϊκών ποιητών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών και χορευτών και Αρχείο Αυτοβιογραφιών και Αφηγήσεων Ζωής Μεταναστών, Προσφύγων και Ελλήνων της Διασποράς. Όσον αφορά στο τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου, βασίζεται σε 1.100 περίπου αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης που έχουν επίσης κατατεθεί από φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής και εν μέρει ψηφιοποιηθεί.

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο λειτουργεί υπό την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας & Λαογραφίας και με τη σημαντική συνεισφορά των βιβλιοθηκονόμων του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας. Συμμετέχουν ενεργά μεταπτυχιακοί κυρίως φοιτητές του ΠΜΣ «Λαογραφικές Σπουδές και Λαϊκός Πολιτισμός» με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης πολιτισμικού υλικού μέσω της οργάνωσης, τεκμηρίωσης, μετεγγραφής και ψηφιοποίησης των συλλογών του.

Διευθύντρια: Βασιλική Χρυσανθοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας

https://fma.phil.uoa.gr/

Γραμματεία: Ζωή Ζούπα

Τηλ.: 210 7277778

E-mail: fma[at]phil.uoa[dot]gr

Φιλοσοφική Σχολή, 7ος όροφος, αίθουσα 734

 

Ιστορικό αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ερευνητικό και διοικητικό κέντρο του Πανεπιστημίου. Σκοπός του Ιστορικού Αρχείου είναι η διάσωση, η σύγχρονη οργάνωση και η διαχείριση του αρχειακού υλικού από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837). Το υλικό αυτό αποτελεί μια ευρεία ερευνητική υποδομή για τη μελέτη της ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας γενικότερα. Η συλλογή του Ιστορικού Αρχείου (περίπου 2.000.000 φύλλα) είναι επισκέψιμη στους χώρους του. 

Επικοινωνία:

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής: Καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

Σκουφά 45, 10672 Αθήνα, Tηλ. 2103689522, Email: : istorikoarxeio@uoa.gr, ιστοσελίδα: www.archive.uoa.gr