Για το ενήλικο και νεανικό κοινό του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση.
Για τις οικογένειες με μικρά παιδιά πραγματοποιούνται εργαστήρια κατασκευής, διατίθεται έντυπο με δραστηριότητες και στον τελευταίο όροφο λειτουργεί διαδραστική γωνιά.
Το Μουσείο Ιστορίας διαθέτει τρεις αίθουσες εκδηλώσεων και δύο εξωτερικές αυλές στις οποίες πραγματοποιούνται επιστημονικές, πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Περισσότερα για τη διάθεση χώρων του Μουσείου.
7ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2022-23
Θέμα: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο
Στο Μουσείο παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα που σχεδίασε ομάδα μαθητών από το 2o Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων, στο πλαίσιο του 7ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φαρμακολογίας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 2ο βραβείο για την εργασία τους.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε διάφορες ομάδες κοινού. Οργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, μετά από συνεννόηση.
Ειδικά για τους φοιτητές πραγματοποιούνται θεματικές ξεναγήσεις μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές.
Κόστος συμμετοχής για ομαδικές επισκέψεις φοιτητών 2 ευρώ/φοιτητή. Φοιτητές του ΕΚΠΑ: ελεύθερη συμμετοχή.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να προγραμματίσετε ξενάγηση παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου (210 3689506 & 210 3689502-5).
Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες και τον ανοιχτό διάλογο με το κοινό στο μουσείο
Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσα από μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, προφορικές μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες, και περιήγηση στις αυλές του. Περισσότερα
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή στην παράσταση/περιήγηση (ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 15 άτομα) παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου (210 3689506 & 210 3689502-5).
Οι επικέπτες περιηγούνται αυτόνομα στους χώρους του Μουσείου και γνωρίζουν τις συλλογές του με την ψηφιακή αφήγηση με τίτλο "Τι να σπουδάσω;". Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο" το 1840, ανακαλύπτουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Κινητές συσκευές διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου. Κόστος χρήσης ανά συσκευή: 5 ευρώ. Για οικογένειες 4 ατόμων: 10 ευρώ.
Τι μπορούσε να σπουδάσει ένας νέος στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1840; Πώς ήταν τα πρώτα διδακτικά συγγράμματα; Πώς έμοιαζε η νέα πρωτεύουσα; Με ποιο τρόπο, ο ήρωας της ιστορίας, ο Εμμανουήλ, θα καταφέρει να γράψει το όνομά του στο πρώτο Μητρώο των φοιτητών του πρώτου πανεπιστημίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους;
Σε προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στην Αθήνα του 19ου αιώνα με την ψηφιακή ξενάγηση «Τι να σπουδάσω;», για να γνωρίσεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα περιηγηθείς σε ένα από τα πιο παλιά σπίτια της πόλης, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο κάτω από την Ακρόπολη, εκεί όπου το 1837 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεμελιώθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.
Για να γνωρίσεις τον Εμμανουήλ:
Η ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ιστορίας για το νεανικό και ενήλικο κοινό του σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. (ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη) και το Ερευνητικό Κέντρο "ΑΘΗΝΑ".
Στην αίθουσα του μουσείου «Επιστημονικά όργανα, εργαλεία έρευνας και εκπαίδευσης» στο β΄όροφο οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να απασχοληθούν στη διαδραστική γωνιά με βιβλία, έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, μια μικρή απτική συλλογή και παιχνίδια.
Στο μουσείο διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής για οικογένειες. Παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του μουσείου (210 3689506 & 2103689502-5) για περισσότερες πληροφορίες.
Η τέχνη και οι ιστορίες της πίσω από τα εκθέματα: Στην υποδοχή του μουσείου διατίθεται δωρεάν φυλλάδιο με δραστηριότητες για αυτόνομη περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο προσωπικό του μουσείου).
6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2020-22
Θέμα: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος.
Στο Μουσείο παρουσιάζεται το περιοδικό έκθεμα με τίτλο Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει το έργο της Επανάστασης που σχεδίασε η ομάδα μαθητών από το Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο του 6ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές έλαβαν το 2ο βραβείο για την εργασία τους.
Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 16-24 Οκτωβρίου 2023 με την παράσταση «Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του». Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάζεται την Τρίτη 17/10 στις 11:00 πμ σε σχολεία και την ίδια μέρα στις 19:30 μμ στο ευρύ κοινό.
(Η παράσταση βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του», που έχει προσαρμοστεί για την παρουσίαση εκτός του Μουσείου).
Έκθεση ψηφιδωτού Δέσποινας Γεωργιάδη Θεσσαλονικέως: Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο Nihil humanum mihi alienum
Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
(το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μια ώρα πριν και μια ώρα μετά από κάθε εκδήλωση)
Υπολογίζοντας τη διάμετρο του Ήλιου, για νεανικό (+12) κοινό και ενήλικες - περιορισμένος αριθμός θέσεων. Παρουσίαση: Τάκης Λάζος Φυσικός – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Ηλιούπολης).
Το «Παληό Πανεπιστήμιο» και οι ένοικοί του χάρτινο θέατρο & περιήγηση στις αίθουσες και τις αυλές του μουσείου
για νεανικό κοινό και ενήλικες - περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25/9/22 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του (23/9: 9:00-15:00, 24/9: 16:00-18:00, 25/9: 9:30-14:30) και με ελεύθερη συμμετοχή στις παρακάτω εκδηλώσεις:
- Ιωάννης Καποδίστριας - Ιωάννης Δομπόλης, μια φιλία που έγινε ιστορία (Ψηφιακή έκθεση - τις παραπάνω μέρες και ώρες)
- Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του (Παράσταση, ξενάγηση, περιήγηση για νεανικό και ενήλικο κοινό, 24/9, 18:30-20:30)
- Μια πεταλούδα πετάει στο Μουσείο (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-7 ετών, 25/9, 11:00).
Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε καλέστε στο τηλέφωνο του Μουσείου (210 3689506), καθημερινές 9:00-15:00
(περιορισμένος αριθμός θέσεων).