Αρχική σελίδα » Δραστηριότητες

4ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2018-2019

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τo Μουσείο του Τμήματος Οδοντιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., διοργανώνει τον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο-λύκειο) του νομού Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του Αργοσαρωνικού).

ΤΙΤΛΟΣ
Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης:
από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, 
την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η προσπάθεια θεραπείας των παθήσεων των δοντιών είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Ο οδοντοπόνος είναι από τις πλέον επώδυνες μορφές άλγους και ο πρωτόγονος άνθρωπος μαθαίνει εμπειρικά να χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων για την αντιμετώπιση του, με συνηθέστερη πρακτική την εξαγωγή του δοντιού. Μέσω της αργής, αλλά προοδευτικής εξελικτικής διαδικασίας συσσωρεύονται γνώσεις, αλλά και τεχνικές, οι οποίες οδηγούν την οδοντιατρική πρακτική από τις αρχαίες οδοντάγρες ή τα χέρια του Μεσαιωνικού κουρέα και σιδερά, στον καταρτισμένο επιστήμονα οδοντίατρο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η εξέλιξη των βασικών επιστημών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, και της Τεχνολογίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλματώδεις προόδους στην Οδοντιατρική. Η ανάπτυξη εξειδικευμένων υλικών, εργαλείων, συσκευών και τεχνικών, δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο όχι μόνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον οδοντικό πόνο, αλλά και να αποκαταστήσει αισθητικά, βιολογικά και λειτουργικά τα δόντια, με μικρότερη μάλιστα ταλαιπωρία για τον ασθενή. Παράλληλα, σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην πρόληψη των παθήσεων των δοντιών.

Σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία και η εφαρμογή των laser, οδηγεί σε μια πραγματική επανάσταση. Η ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη εκτύπωση και την καθοδηγούμενη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκευή προσθετικών εργασιών, ανοίγουν πρωτόγνωρους ορίζοντες στον τομέα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας δίνει πολλές ελπίδες, προς το παρόν σε ερευνητικό επίπεδο, στην ανάπλαση οδοντικών ιστών για τη βιολογική τους αποκατάσταση σε κατεστραμμένα δόντια, ή για τη βιολογική δημιουργία καινούριων δοντιών.

Ταυτόχρονα, άλλες επιστήμες επωφελούνται της ραγδαίας ανάπτυξης της Οδοντιατρικής, όπως η Ανθρωπολογία, η Αρχαιολογία, η Εγκληματολογία και Ιατροδικαστική.

Ο φετινός διαγωνισμός, έχει στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανιχνεύσουν κάποια/ες από τις παραπάνω πτυχές της σύγχρονης Οδοντιατρικής, αλλά και της ιστορίας της.  

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

 

Η εκπαιδευτική μας πολιτική στοχεύει στη μάθηση μέσα από ποικίλες τεχνικές αφήγησης, συμμετοχικές και ομαδοσυνεργατικές πρακτικές. Κατά τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων, επιστρατεύουμε τις τέχνες, το παιχνίδι, το πείραμα για να ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη και την ελεύθερη, δημιουργική έκφραση.

Οι δραστηριότητες του Μουσείου απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και φοιτητές.

Για τη χρονιά 2017-2018 στο Μουσείο πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές των τάξεων Α & Β δημοτικού:

  •  Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;   Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του; (Περισσότερα)
  • Μια εικόνα χίλιες λέξεις  Γνωριμία με τη θεά Αθηνά και με άλλα σύμβολα από τα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα; (Περισσότερα)

[Κατά την περίοδο των γιορτών πραγματοποιούνται επίσης εργαστήρια χειροτεχνίας για οικογένειες]

Για μαθητές των τάξεων Γ, Δ, Ε, Στ δημοτικού:

  • Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;   Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή. (Περισσότερα)
  • Μια εικόνα χίλιες λέξεις Γνωριμία με τη θεά Αθηνά και με άλλα σύμβολα από τα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα;(Περισσότερα)

Για μαθητές γυμνασίου – λυκείου:

  • Ξενάγηση με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
  • 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2018-2019- Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών Στα χνάρια της Οδοντιατρικής Επιστήμης: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser  - σε συνεργασία με το Μουσείο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Προκήρυξη διαγωνισμού)

 Για φοιτητές

  • Πραγματοποιούνται θεματικές ξεναγήσεις μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές.


Ψηφιακές εφαρμογές

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: "Tι να σπουδάσω;" (σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του ΕΚΠΑ). Ποιός είναι ο Εμμανουήλ και τι θα σπουδάσει τελικά; Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία που εκτυλίσσεται το 1840 και να γνωρίσεις τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο "Οθώνειο Πανεπιστήμιο"; Ζήτησε από το προσωπικό του μουσείου μια κινητή ψηφιακή συσκευή (ΔΩΡΕΑΝ) και ξεκίνησε το ταξίδι σου πίσω στον χρόνο!

Ξεναγήσεις

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις σε διάφορες ομάδες κοινού. Oργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, μετά από συνεννόηση. Κάθε πρώτη Κυριακή το μήνα (εκτός των επίσημων αργιών) στις 13:00 οργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ο ισόγειος χώρος του Μουσείου λειτουργεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, συνέδρια, συμπόσια, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αύλειοι χώροι προσφέρονται για τη φιλοξενία συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

Συμπράξεις με άλλα Μουσεία

Από το 2011. το Μουσείο συμμετέχει στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών (www.athensmuseums.net), στο οποίο συμμετέχουν 33 φορείς – μέλη. Από το 2011 μέχρι σήμερα, το Μουσείο έχει συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις που έχουν διοργανωθεί από το Δίκτυο, επιπλέον έχει συνεπιμεληθεί και οργανώσει δύο δράσεις – διαδραστικές δραστηριότητες για ενήλικες :

  • Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία (Μάιος 2012)
  • Η Δική μας Αθήνα (Ιούνιος 2014).

 Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών με άλλα Μουσεία και της προσπάθειας αναζωογόνησης της γειτονιάς, το 2013 το Μουσείο πραγματοποίησε τη δωρεάν δραστηριότητα «Δύο Μουσεία σε μια Ημέρα» σε συνεργασία με δύο γειτονικά Μουσεία, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Κυριακή 16 Ιουνίου) και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Σάββατο 29 Ιουνίου). 

Περιοδικές εκθέσεις

Fragments II (2012), έργο των Χατζηνικολάου M.A, Ποδιά N. Δεκαοχτώ σύγχρονοι καλλιτέχνες "συνομιλούν" με τις συλλογές και το ιστορικό κτήριο του Μουσείου και δημιουργούν έργα ειδικά για αυτό. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης sanatorioproject, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χάνια του Πηλίου και ήταν αφιερωμένη στο πρώτο σανατόριο ύψους που ίδρυσε ο απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Καραμάνης.
Bibliotheka (2015). Εγκατάσταση του εικαστικού Κύριλλου Σαρρή, η οποία συνοδεύτηκε από διεπιστημονική ημερίδα.

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει υιοθετήσει σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές με στόχο να διευρύνει το κοινό του και να έλξει νέες κοινωνικές ομάδες. Εναρμονισμένο με τις διεθνείς μουσειολογικές τάσεις της εποχής μας, το Μουσείο με αφετηρία τα αντικείμενα των συλλογών του, έχει ήδη ανοίξει από το 2012 το διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη και λειτουργεί ως πλατφόρμα διακίνησης ιδεών, ανταλλαγής απόψεων, και ως πηγή έμπνευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω εκθέσεις που συνδυάζουν την τέχνη και την επιστήμη: sanatorioproject (2012), The Nothing Machine (2013) του Γ. Παπαδόπουλου, η εγκατάσταση Bibliotheka, του Κύριλλου Σαρρή, Liquid Library (2015), της Rowena Hughes.